Memang pening kan kalau anak meragam. Asyik menangis. Kadang-kadang tu kita tahu dia lapar, sebab tak cukup susu. Tapi sebab masalah tu berlarutan, sampai kita kita pening dan rungsing takut-takut ada benda lain yang tak kena. Mereka yang tak pernah alami benda ini memang tak akan faham. Ini cerita Nabila waktu lahirkan anak pertama beberapa bulan lepas.

Actually, masalah Nabila ni tak lah besar sangat. Tapi disebabkan situasi Nabila sendiri yang buatkan masalah kecil tu jadi sangat besar. Yelah kita pertama kali melahirkan anak. Banyak benda baru yang perlu dihadapi. Memandangkan Nabila tak ada anak beradik, anak tunggal. So, kebanyakan masalah pasal mengandung dan melahirkan anak ni memang Nabila akan share dengan kawan-kawan ataupun di group-group facebook. Waktu mengandung ok lagi, tak ada masalah sangat. Tapi lepas melahirkan anak memang agak menguji kesabaran.

milk booster

Ceritanya macam ni.Husband Nabila kerja syarikat perkapalan. Walaupun bukan sepenuh masa atas kapal tu, tapi memang selalu lah dia outstation kat atas kapal tu. Kadang-kadang semingu, kadang-kadang sebulan. Nak dijadikan cerita, waktu melahirkan Rayyan anak pertama kami, husband kena kerja. So, semua saya kena uruskan seorang diri. Berpantang di rumah mak tapi mak pun masih bekerja lagi.Ayah pun bekerja. So, waktu siang memang banyak bersama maid Indonesia yang masih muda dan bidan mengurut atau nurse yang ditugaskan untuk periksa kesihatan Nabila sahaja.

Waktu awal-awal melahirkan Rayyan tu, susu memang kurang. Pam-pam tak keluar banyak. Anak lelaki kesayangan ni pula kuat betul minum susu. Kalau tak cukup kenyang tu, mesti meraung-raung punyalah. Nabila ada lah spare susu kambing tin, tapi yelah kita seboleh-bolehnya nak lah bagi anak minum susu ibu. Lebih berkhasiat dan lebih sihat. Apa boleh buat, dah macam tu rezeki dia kan.

anak meragam

Tapi faham lah budak kan, kalau tak dapat apa yang dia nak.Menjerit-jerit lah. Kita plak masih sakit dan mental pun tak kuat lagi. Memang stress sangat. Siapa tak sayang anak kan. Tapi yang lebih merungsingkan, Rayyan time tu ada sikit demam kuning. Nurse suruh bagi susu ibu banyak-banyak. Tapi susu Nabila kurang. Terpaksa lah bagi susu kambing. Dia asyik nangis-nangis je meragam.

Macam-macam cara Nabila cuba. Ubat tradisional dah cuba, teh herba pun cuba, dan ada juga yang jual online air bancuhan. Murah-murah je tapi ada yang tak berapa nak berkesan, ada juga yang susah nak bancuh-bancuh bagai. Bukan la susah, api malas kan. Yelah rindu suami lagi. huhu..

Akhirnya, Alhamdulillah Nabila terjumpa 1 iklan dari Melktogen.my ni. Mula-mula macam tak percaya juga lah. Bayangkan tablet kunyah-kunyah je. Ataupun isap macam gula-gula tu. Tapi sebab untuk kebaikan anak, Nabila cubalah. Time tu try 1 botol je dulu. Ada 40 biji. So,murah la.

melktogen

Serius macam tak percaya sebab kalau tak silap tak sampai 5 jam lepas Nabila kunyah-kunyah Melktogen tu, terus susu bertambah-tambah. Disebabkan melktogen ni sedap. Ya sedap sangat macam gula-gula zaman sekolah rendah dulu.Tak ingat dah nama dia. Tapi memang sedap gila. So, memang asyik mengunyah lah. Susu makin banyak, makin banyak. Sampai tak larat nak pam. Alhamdulillah memang penyelamat betul. Taktau nak gambarkan macam mana gembira dan tenangnya time tu. Sebab Rayyan dah tak meragam dan cepat pula kenyang. Bila nabila tanya seller, rupa-rupanya melktogen boleh pekatkan susu. So,anak jadi cepat kenyang. Minum tidur,minum tidur je dia.Ahamdulillah TQ Melktogen..

anak lapar

Nabila memang sangat-sangat syorkan pada semua ibu-ibu yang sedang menyusukan anak kat luar sana. Yang masih mengandung pun boleh beli melktogen dan simpan. Nanti dah start menyusu boleh kunyah-kunyah melktogen.InshaaAllah susu ibu-ibu akan banyak. Dan lagi 1, saya tak pasti ini disebabkan melktogen atau tak. Tapi ekzema Rayyan memang semakin berkurang dan cepat baik. Mungkin khasiat kurma,kismis dan madu yang ada dalam melktogen bantu untuk jadikan susu kita lebih berkhasiat untuk anak.So, cubalah lah ya. Dapatkan Melktogen anda dari www.melktogen.my.

error: JANGAN LA MACAM TU...